Szerep játékok: mackók, bábok, babák, orvosos, stb.

warning: Creating default object from empty value in /home/jatekudv/public_html/drupal6/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
„Lehunyja kék szemét az ég,
lehunyja sok szemét a ház,
dunna alatt alszik a rét –
aludj el szépen, kis Balázs
….
Tűzoltó leszel, s katona!
Vadakat terelő juhász!
Látod, elalszik anyuka. –
aludj el szépen, kis Balázs.” 
    József Attila: Altató 1935. febr.
 „MONDJUK AZT, HOGY …” – ez már a szerepjáték.
A 3-4 éves gyermek rájön, hogy játékból ő is lehet tűzoltó, rendőr, kukásautós orvos, boltos, vagy bármi más, amivel a mindennapokban találkozik. A 3-4 évesek szerepjátéka egyszerű, a kisiskolások már a szerep lényeges elemeit emelik ki, és a szerepeket gyakran előre kiosztják. 
Játékában a megélt mindennapok és az őt körülvevő környezet tükröződik vissza.
Gyakran fókuszál a megélt örömökre, bánatokra. Gyakran itt feszegeti kis életének határvonalait. Tágabb életet élhet, mint a mindennapok „nemjei” között. A szülőkkel való játszást lassan átveszi a többi gyerekkel való közös játék. A szerepkiosztásoknál megfigyelhetjük a „hatalmi” sorrend kialakulását, a csoportban történő helykeresést, a társas kapcsolatok szabályaihoz való alkalmazkodást, gyakran lemondást  saját elképzeléseiről, ugyanakkor törekvést, hogy érvényesítse saját akaratát, megvédje önmagát és érdekeit. Megtanul kompromisszumot kötni, megtanulja a szabályok betartását.
 

Megfigyelhetjük, hogy átveszi társai szóhasználatát, verbális kifejezéseit, reakcióit. Ne a válogatás nélküli TV „gyerek” filmeket nézze, hanem életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő meséket halljon, nézzen (diafilm, videó, DVD)! Ne csak a család zárt világát ismerje, hanem tegyük lehetővé, hogy személyes kapcsolata legyen háziállatokkal, növényekkel (saját állat, ágyás a kertben, közös kirándulás,)
Jó játék, ha „nemtől” függetlenül bevonjuk a házi és házkörüli munkákba. Az élményeket, hatásokat arányosan el kell osztani, mert a túl sok élményt nem tudja sem befogadni, sem feldolgozni, ettől kapkodóvá, szertelenné, nyugtalanná válhat. Az sem jó, ha az ingerek hiánya miatt nem jut ismeretanyaghoz, élményhez, unatkozik és közömbössé, visszahúzódóvá válik. A közös játékban a felnőtt igazodjon gyerekhez, ne oktassuk közben, próbáljunk elszakadni a valóságtól! A játék szabályrendszerébe beépülve „terelgessük” az eseményeket, a játékot.

Az IRODALOM a gyermek szerepjátékának egyik élményforrása, mely beszédfejlődésére is nagy hatással van. Folytatás a Könyvek > Mesék, ifjúsági irodalom rovatban  

Szerepjáték, nevelési eszköz a BÁB, amit már a kicsi gyerekeknek mutathatunk. Vigyázzunk, a kicsi nehogy megijedjen! Akkor lesz igazán jó, ha KÖZÖSEN játszunk. Az ő kis kezére méretezett figurával (ujjbáb, 3 vagy 5 ujjas kesztyűbáb) a gyermek maga is aktív részese lesz a játéknak.
MIÉRT JÓ bábozni? Mert érzelmeket (együttérzés, igazságérzet,) vált ki, a kicsi azokat megtanulja kezelni: nemcsak a mese kapcsán, hanem az ő kis életében is: a félelmeit, szorongásait nem ő, hanem kedves cicája fogja elmondani. S mivel a félelem rajta kívülre került, beszélt róla, megkönnyebbül, és közben mi is megtudjuk, hol, hogyan tudjuk segíteni a őt?
A közös bábozás az első lehetőségek egyike, hogy gyermekünk mese, vers, "színház" élményhez jusson, sőt annak aktív részese, alakítója legyen.
A gyerek kézre méretezett kesztyűbábok, az ujjbábok épp olyan biztosan "ülnek" a kicsi ujjacskákon, mint apáén, vagy a nagyién a "nagyok".
Felhívjuk figyelmét, egyes részek –például a szemek– veszélyforrást jelenthetnek, ezért a bábokat 3 évnél nagyobb gyerekeknek ajánljuk!
A képanyag a készítők saját fotóinak felhasználásával készült
Postai utánvét esetén a postaköltséget felszámítjuk.
Várjuk további készítők jelentkezését!
ISTEN HOZOTT, ISTEN ÉLTESSEN, MICIKE!
Ennek következménye lesz, még ha Playmobilék követik is el ...
Polgári" figurákat talál a Szerepjátékok rovatban (Családi ünnep). A Playmobil történetét "A Játék. Játék?" rovatban mutatjuk be. A cikk címe: Playmobil előtti idők: geobra. Ha Ön gyűjtő, különösen ajánlom figyelmébe ezt az írást, mert itt a "magyar playmobilról" is olvashat.
Ön gyűjtő? Sok különleges figura érkezett:
"Polgári" figurákat talál a Szerepjátékok rovatban (Családi ünnep). A Playmobil történetét "A Játék. Játék?" rovatban mutatjuk be. A cikk címe: Playmobil előtti idők: geobra. Ha Ön gyűjtő, különösen ajánlom figyelmébe ezt az írást, mert itt a "magyar playmobilról" is olvashat. Szakember mondja el, miért jó, és miért szeretik a gyerekek a playmobilt? és talál néhány hasznos linket is.
Brumi beteg. Te hogy gyógyítanád?
A lányok –mi sem természetesebb – inkább babáznak, a fiúk pedig a labdát kergetik.
A labda és baba mellett van egy másik kedves játéka is a gyerekeknek: a mackó
Évek múltával a maci marad az egyik legkedvesebb emlék, megmarad kabalának az egykori gyerekszobában, szekrény tetején, vagy csak dobozban várja, hogy gazdája eszébe jusson, ismét megláthassa a napot, és talán már „nagypapaként” szeresse őt új kis gazdája: régi gazdája gyermeke.
A mackó a gyermekévek hűséges őre. Az esti lefekvéseké, lázas beteg napok aggódásaié; a lélek szemével még a rácsorduló könnycseppek is láthatók rajta.
A maci csöndes titkok, örömök, bánatok tudója, szinte olyan, mint egy angyal, bár nem a mennyből való, mint a karácsonyi, és az őrangyalok társaságába se tartozik. Távol van ez álomszárnyú szépségektől: ő egészen földi, látható kopottas bundáján.
 
Az ember belakta az egész földet, és a medve is mellette. Velünk van az északi sarkon, fehér bundájában. Az ember közelében, a lombos erdőben brummog, és azt szereti, amit a gyerekek: a mézet, a szamócát. Ő a barnamedve, a Micimackó rokonsága, aki könnyen ellenséggé válhat, ha nem tiszteljük életét, elvesszük vadászterületét, ha beszorítva érzi magát. A bocsait féltő anyamedve félelmetes, találkozni vele rettenetes, sőt életveszélyes.
Ott van a medve a forró égövi tájakon, fekete-fehér vagy szürke bundájában, mulatunk a panda és a koala kedves, esetlen mozgásán.
A tudósokon kívül ugyan ki ismeri a medvék széles rokonságát?
A gyerekek apró másolatokat, képzeletbeli mackókat kapnak, akik baráttá, játszótárssá válnak.
(Van, aki ezeket gyűjti, és kiállítást lehet csinálni belőlük, általuk talán még taníthatunk is, elmondhatjuk  véleményünket a világról.
Itt:  -Este jó, este jó, együtt lenni jó.
-Ha igazad van, miért ordítasz?  Ha nincs igazad, hogy mersz ordítani?)
 
A mackót azért teremtetted Istenem, hogy számot vessünk arról, meg tudjuk-e szelídíteni szívünket? Tudunk-e ragaszkodni ahhoz, ami igazán belülről az enyém, mint a maci, medve, mackó, medvenc: Gerzson? Barátokat szerzünk és tartunk meg mint Micimackó, vagy ellenséget zúdítunk magunkra?
 
A mackó kérdőjel. Szemünkbe néz és mosolyog, bátorít a jóra. Benne egy szép, földi angyalt küldtél nekünk, Mennyei Atyánk!
 
Ladocsi Gáspár: Játékok imái: A mackó. /rövidített változat.  A könyv a Ferenciek terén, a Szent Gellért könyvesboltban vásárolható meg. Fotók a 2004-es mackókiállítás sorozaton készültek.  Kedvcsinálóul a könyvből még  idézünk: a "Ki nevet a végén?" társasjátékról a Kalendárium , a dominóról a Játszani, olvasni jó , a labdáról az Aki nem hisz, járjon utána" rovatban olvashat. 
Párosan szép az élet ... de családban még szebb!