Gyűjtők figyelmébe

warning: Creating default object from empty value in /home/jatekudv/public_html/drupal6/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
Játékrégiségek, ritkaságok, képeslapok, gyufacimkék, ólomkatonák, antikapró
 
 
 
 "Évszázadokon keresztül a gyűjtést csak a leggazdagabb családok engedhették meg maguknak. Ezek a gyűjtemények adják a legnagyobb múzeumok, könyvtárak, közgyűjtemények alapját. (Lásd Kalendárium, november 25.) A XIX. század végén a gyűjtés veszített kiváltságjellegéből, s egyre szélesebb körben hódoltak neki. A gyűjtőszenvedély kielégítésének már nem a vagyon volt a legfontosabb feltétele. Megjelentek az apró tárgyak, amiket a gyűjtő tartott megőrzésre méltónak. Divatossá vált pl. a címke, szivargyűrű, jelvény, borotvapenge-tasak, ex libris, baba, képeslap gyűjtése.
 
Az aprógyűjtés olcsó, mindenki számára elérhető kedvteléssé vált, divat jellege ellenére kiszolgálta és alakította a kevéssé tehetős társadalmi rétegek kulturális és esztétikai ízlését. A gyűjtés életformává válhat, az ember mindennapjainak része, életének hasznos kiegészítője lett.
Továbbképzésre ösztönöz, mert az anyagot rendszerezni, karbantartani kell, és a hiányzó darabokat felkutatni. Mindezzel együtt jár a szívdobogtató siker, kedélyrontó kudarc, bizsergető izgalom, és természetesen tanulás. Jellemformáló erő: kitartást leleményességet, céltudatosságot követel, rendszerező elmévé nevel. Megtanít a dolgok mögött az embert meglátni.
 
 
A divat felragad valamit, sodorja, aztán elejti. A képeslap és a bélyeg az 1900-as évek első felében virágzott, a 60-as évek slágere a népművészeti tárgyak, gyufacímke, szalvéta voltak. Vajon hány szalvétagyűjtemény maradt meg? Milyen jól lehetne folytatni ma a szalvéták gyűjtését! Nagyszülők, unokák, gyűjtésre fel!
A gyűjtési szenvedély értéket ment és teremt: sok népművészeti tárgyat őrzött meg, gondolt újra és emelt be a mindennapi életbe.
A játékgyűjtés viszonylag új ág. Híveinek többsége túl van a gyerekkoron. Nagy tábora van a közlekedés és technikatörténeti modelleknek, és a hozzájuk kötődő kiegészítőknek. Csak autókból több ezer változat van forgalomban!
Különösen a régi, XIX. századi babák jelentenek komoly értéket. A legszebb, legkomolyabb babagyűjtemény dr. Moskovszky Éváé, amit a Székesfehérvári Babaházban csodálhatunk meg.
A gyűjtésről többet olvashatnak Berkó Pál-Fehér Béla Ki mit gyűjt? című könyvében
Hogy elégedettek legyenek kínálatunkkal KÉSZPÉNZÉRT VÁSÁROLUNK IS!