Autók és más járművek

warning: Creating default object from empty value in /home/jatekudv/public_html/drupal6/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
Cararámák, Matchboxok, autók más gyártóktól, szocialista autók, teherautók, munkagépek, szakkönyvek, folyóiratok
AUTÓK ÉS MÁS JÁRMŰVEK „térkép” a rovathoz,  ahonnan a kívánt témához ugorhat 
Karosszéria stílusjegyek
Autóbörzék: Norev, Kelenvölgy, Öv utca
Régi autós kártyák
 
 
 
A régi kor embere számára az autó maga volt a csoda. A ma emberének használati tárgy.
Az autóban testet ölt a kor technikai tudása és a formatervezés pillanatnyi állapota. Az autóknak történetük van. Nemcsak ipar- és technikatörténetük: a családok is szívesen emlékeznek vissza egy egy régi kocsira, a hozzájuk fűződő emlékekre, kalandokra.
 Az autó ma már nemcsak a fiúk, a lányok játéka is, minden értelemben.
Sokan típust, mások gyártókat gyűjtenek. Reméljük, Ön is közéjük tartozik!
Kínálatunkban gyári új, vitrinminőség, illetve használt áru egyaránt megtalálható.
Online boltunk kínálatát rendszeresen frissítjük, hogy látogatóink folyamatosan értesülhessenek új szerzeményeinkről, amelyek között igazi ritkaságok is felfedezhetők. Kínálatunkat nézze meg modellautó antikváriununkban!
  
 
 
 
A modellek méretezése 1:160 és 1:8 méretarányok között mozognak.
Vegyünk egy klasszikus példát.
Citroen DS Pallas személygépkocsi valós hossza 4850 mm. A méretarányokat ennek alapján vezetjük le, cm-ben 
 
1:160 kb.3 cm. Ebben a kategóriában vasút modellek és kiegészítőik, természetesen autók is kaphatók. A választék alacsony.
 
1:87 kb.5,6 cm. Eredetileg szintén vasút modellek készültek ebben a méretarányban. Ma már nagyon széles a választék akár az autók, buszok ,tehergépjárművek terén . A gyártók tekintetében Viking, Busch és a Herpa az élenjáró.
 
1:76 kb.6,4 cm. Jelenleg az Oxford gyárt ebben a méretben főleg angol járműveket.
 
1:72 kb.6,7 cm. Cararama, Carbox és Schuco autómodelleket találunk ebben a kategóriában.
 
1:64 kb.7,6 cm. Ebben a szegmensben a nagy múltú Matchbox és az USA-ban hasonló Johnny Lightning, valamint a HotWheels termékei találhatók.
 
1:50 kb.9,7 cm. Ebben a méretarányban a munkagépek, teherautók, tűzoltóautók kicsinyített másai találhatók. Gyártók pl. Siku, Joal.
 
1:43 kb.11,2 cm. Ez a méretarány az autómodell műfajában a vezető szerepet tölti be . Semmilyen más lépték nem tartalmaz ilyen nagy választékot, beleértve a k klasszikus, teher, sport, verseny, tanulmány és a F1 autókat.
 
1:32 kb.15,2 cm. Ez a traktorok, mezőgazdasági gépek kategóriája.
 
1:24, 1:25 kb. 20,2cm-19,4cm. Itt is megtalálhatók a klasszikus autók, a sportkocsik, a pickup-ok szolidabb választéka. A kiemelkedően magas minőséget a Franklin termékei biztosítják.
 
1:18 kb. 26,9 cm. Jelenleg a legnépszerűbb kategória. Ezek a modellek méretükből adódóan jól mutatnak akár egy íróasztalon vagy vitrinben is.
 
1:16 kb. 30,3 cm,
 
1:12 kb. 40,4 cm,
 
1:8 kb. 60,6 cm. Ezekben a méretarányokban még kevés autómodellt készítenek, azok rendkívül részlet gazdagok viszont nagyon drágák.
 
Az AUTÓBÖRZÉK állandó helyszíne: XIII. Váci út 45. Átrium Park irodaház vasárnaponként 9-14 óráig
Szervező: NOREV    http://norev.hu/
 
             Nálunk aztán minden előfordul!
 
Az autó három fő részből áll:
motor – feladata a gépkocsi hajtása;

alváz – ezt két hossztartó alkotja, melyeket keresztmerevítők kapcsolnak össze; Az alváz támasztékul szolgál a gépészeti szervek részére: motor, erőátvitel (sebességváltó), hajtótengely, hátsó tengelyhíd a kiegyenlítőművel (differenciál) és keréktengelyek, a kormánymű, a fékek és a karosszéria rugalmas felfüggesztésére. 
Autós minilexikon megfogalmazásában az alváz a klasszikus gépkocsi kialakításánál  két hossztartóból és több kereszttartóból kialakított tartószerkezet. Az alváz viseli a kerekekről áthaladó összes dinamikus erőhatást, a karosszéria tömegéből és hasznos terheléséből származó terheléseket.
 
A Műszaki Könyvkiadó 1985-ben kiadott Autós  minilexikonában a következő meghatározás olvasható:
Karosszéria = kocsiszekrény:  a gépkocsiknak az utasok, csomagok elhelyezésére, a környezet hatásaitól való és baleset közbeni védelmére szolgáló kocsitest, összes felszerelésével együtt.
Az önhordó kocsiszekrény szilárdságánál fogva alkalmas a fődarabok rögzítésére, a külső és belső erők felvételére, ahol nem válik külön a kocsiszekrény és az alváz funkciója. (Autós minilexikon)
A kocsiszekrény (karosszéria)  az alvázhoz csatlakozik rugalmasan.
A karosszéria kifejezést az autó nem-szerkezeti elemeire használják, beleértve az ajtót, lámpát, stb. amik együttesen támogatják a mechanikus részeket
A kocsiszekrény – a vezetőfülke és az utastér alkotója – kezdettől fogva folyamatos tökélesítésen esik át a kényelem és a biztonság érdekében. Az autó kellő úttartási képességének szempontjai azonban a kocsiszekrény és az alváz merev egymáshoz kapcsolását tették szükségessé.  Az utaskényelem parancsoló követelményéhez az aerodinamikailag legkisebb ellenállást eredményező profilok nehezen alkalmazkodnak, így a kontúrvonal megváltoztatására (az autó megjelenése) szűk határok között van lehetőség – tehát lényegében minden újítás  kompromisszum.
 
Sokféle karosszéria forma létezik. Egyes típusok  mint autótörténeti emlékek maradtak meg, mások az eredeti gondolat mai megjelenései. Azonos alaptípust többféle felépítménnyel hoznak forgalomba. A karosszériában, a típusok elnevezésében az adott gyár, tervező, történelmi időszak ízlése, technikai tudása jelenik meg. Idővel az egymásra hatások, a közös használat elmossák az éles különbségeket, és kialakul az egységes értelmezés, osztályozás. Ebből következik, hogy sok forma nem határozható meg pontosan, ugyanaz az autó több kategóriába is besorolható.
Elmondottakból is látszik, a téma szerteágazó. A most következő ismertetésekkel (források a cikk végén)  kiindulási pontot kívánunk nyújtani, és alapos utánjárásra ösztönözni.
 
NYITOTT TÍPUSOK:
Cabrio, Semi-convertible,Phaeton, Rouster, Skiff, Town car
ZÁRT KOCSISZEKRÉNYŰEK:
Coupe, Limusin, Sedan,
Wagon =kombi
MUNKA-AUTÓK, TEREPJÁRÓK:
pick-up, egyverűek =VAN, terepjárók
 
     
Mikoriak ezek a kártyák? A maci segít a megfejtésben: kattintson rá!